Over mij

Mijn foto
Hoi! Ik ben een 35-jarige vrouw die met Manlief, Kapoenie (geboren in april 2011), Kater en Kattie in een huisje aan de rand van de stad Leuven woont. 12 jaar geleden kreeg ik chronische rugpijn en 8 jaar geleden kwam daar nog eens een niet-ophoudende vermoeidheid bij. Het duurde nog 3 jaar tegen dat de diagnose CVS viel... Als je CVS opzoekt op het internet, valt me op dat het vaak deprimerende artikelen zijn. En ok, het leven is geen pretje met een chronische ziekte, maar er zijn toch ook nog leuke dingen te beleven, nietwaar? En zo kwam ik op het idee van deze blog. Een nuchtere kijk op het dagelijks leven met CVS en vooral met kleine tips en tricks hoe ik mijn ziekte heb ingepast in mijn dagelijks doen en laten. Hopelijk heb je er wat aan! Reacties (en eventueel extra tips) zijn trouwens altijd welkom!

maandag 9 juli 2012

Recept bananenijs zonder suiker

Sinds kort weet ik dat ik lijd aan lactose-intolerantie en in mindere mate aan fructosemalabsorptie.

Lactose-intolerantie wil zeggen dat je het enzyme ontbreekt dat de lactose (suiker in melk) in je lichaam moet afbreken. Fructosemalabsorptie wil zeggen dat je het enzyme ontbreekt dat fructose (vruchtensuikers en bij uitbreiding suiker in het algemeen) in het lichaam afbreekt. Beiden kunnen zorgen voor darmlast. Daar heb ik niet zoveel last van maar ik vermoed (en dat is helemaal geen medisch gestaafde redenering!) dat het bij mij voor extra vermoeidheid zorgt.

Soit, ik dus op zoek naar lactosevrije en suikervrije producten en recepten. Ook zelf wat uitproberen. Eerlijk toegegeven: er is al meer mislukt dan dat er gelukt is. En toch... Hier een recept om rijpe bananen te verwerken én een lekker dessertje ineen te flansen. Twee vliegen in één klap, joepie!

Wat moet je hebben:

- 2 goed rijpe bananen
- 280 ml lactosevrije volle room
- 4 el rijstsiroop (ter vervanging van suiker, verkrijgbaar in biowinkels en zo)
- 2 eieren
- beetje citroensap


Wat moet je doen:

- prak de bananen, samen met eieren en de rijstsiroop. Sprenkel er een beetje citroensap bij.
- klop de room stijf.
- zet de room onder het prakje.
- zet in de diepvries.

De smaak is super maar de structuur is een beetje 'ijzig'. Ik zal het een volgende keer proberen aan te passen. Als het lukt, hoor je het zeker!

Njammie!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten